Du är viktig, så inleder Pamela Leka, ordförande för Esbo-Grankulla Lärarförening, utbildningsträffen för skolombuden i huvudstadsregionen. Under år 2018 och 2019 ordnar FSL regionala kurser för alla runt 300 skolombud ute på fältet.
På varje skola där det finns FSL-medlemmar finns också ett skolombud som fungerar som kontaktperson till den lokala lärarföreningen och förbundet. Med hjälp av skolombuden får våra medlemmar en bättre medlemsservice på sin arbetsplats. Det är till skolombuden medlemmarna kan vända sig med sina frågor, anmälningar till evenemang och liknande.
Känner du som FSL-medlem till vem som är skolombud där du jobbar? Om inte, kolla med din lokala lärarförening!
30 skolombud under samma tak
En oktoberkväll i Helsingfors håller Pamela Leka, styrelseledamot i FSL och ordförande för Esbo-Grankulla Lärarförening, i trådarna för en träff för regionens skolombud. Runt 30 deltagare är på plats, en del har fungerat som skolombud i minst 15 år, andra har tilldelats förtroendeuppdraget från och med terminsstarten.
- Ni är en betydelsefull informationskanal och till ert viktigaste uppdrag hör att värva nya medlemmar, inleder Leka.
Skolombuden berättar hur de når ut med information till sina kolleger. En del lägger upp lappar på skolans anslagstavla, andra sänder e-post eller Wilmameddelanden. De flesta håller en kort infostund på lärarmötet.
Att ta med sitt exemplar av tidningen Läraren och lägga den i lärarrummet är också ett enkelt sätt att sprida lite facklig information till sina kolleger, konstaterar en i salen.
- Det här med reseförsäkringen som man får som medlemsförmån ska man nog påminna om, den är bra, säger ett av skolombuden.
Hur får vi med medlemmarna?
Diskussionen under kvällen kretsar mycket kring hur man kan engagera medlemmarna i lokalföreningens program, just nu försöker man få medlemmarna att komma på föreningens höstmöte.
- Jag hörde att man i en skola tejpat upp mötesinbjudan på lärartoaletterna, det är lite svårt att undvika informationen då, säger Leka lite skämtsamt.
Hon konstaterar ändå att tiderna är sådana nu att många har mycket på gång och måste prioritera i vardagen. Det betyder ändå inte att facket ska sluta ordna program. Trenden kanske vänder, eller så händer det något, och då är det viktigt att den fackliga organisationen finns där för sina medlemmar.
Skolombuden svarar bara på rätt frågor
Trots att skolombuden är spindeln i nätet på respektive skola betyder det inte att de kan, eller ska, svara på knepiga fackliga frågor om lön eller anställning. Deras uppgift är att hänvisa vidare och ge kontaktuppgifter till förtroendemannen, lärarföreningens ordförande eller förbundets sakkunniga.
Leka ställer en retorisk fråga:
- Ni vet väl vem som är förtroendeman på er ort?
Kom på kurs!
Torsdagen den 24 januari 2019 klockan 17.00 ordnas en regional skolombudskurs i Åbo, på Kellariravintola 15, Slottsgatan 16. Anmälan kan man göra fram till 15.1.2019 till Annika Norrgård via e-post;
Kurser ordnas även i Norra Österbotten, Västra Nyland och på Åland våren 2019. Håll utkik efter mer information om tid och plats!
Om tåget redan gått i din region kan du gärna ta en titt på vår nya "Guide för skolombud": https://fsl.fi/rad-och-stoed/broschyrer Vi kan posta en tryckt version av broschyren till de skolobud som inte har eller har haft möjlighet att delta i utbildningen.