Läs förbundsordförande Inger Damlins kortfattade kommentarer och analyser kring aktuella frågor som berör skola och utbildning. Delta gärna i diskussionen på #ingersinlägg och hör av dig om du har en fråga till Inger!
På Facebook: @Inger Damlin
På Instagram: @ingerdamlin
På X: @IDamlin
Tfn: 040 089 7300
Pressbilder hittar du här!
Den som vill flytta fram sommarlovet har uppenbarligen inte frågat vad barnen vill

Knappt hade regeringen kommit igång med sitt jobb före mobilens roll i skolan blev den dominerande skolsnackisen. Ett viktigt beslut att reglera mobilanvändningen, men diskussionerna har minsann svämmat över. Och tron på vilka effekterna av regleringen har varit stark. Åsikterna är många medan den forskningsbaserade evidensen hamnat i skymundan.
Nu rullar nästa "åsiktsfråga” in och utreds av ministeriet: en flytt av sommarlovet.
Samhället pratar om det breda illamåendet i våra skolor som vi lärare och rektorer möter i vår vardag. Vi delar alla oron och känner ett stort behov av att göra något. Det här är en stark, god kraft i samhället som vi ska ta tillvara.
Samtidigt känner vi alla av de ekonomiskt allt svårare tiderna som omger oss. Varje sektor ser vad som borde göras men har inte resurserna som behövs. I det här läget petas lätt “beställningar” in i skolan som lärare förväntas förverkliga. Det handlar om uppgifter som flyttas från ett ansvarsområde till ett annat och intressegrupper som klampar in i våra skolor.
FSL påverkar och åstadkommer förändring
Intressebevakning handlar inte bara om att säkerställa rättvisa löner och en god arbetsmiljö för lärare. Det innebär också att aktivt påverka reformarbetet för att skapa de bästa förutsättningarna för både lärare och elever. Genom att delta i utformningen av utbildningsreformer kan vi se till att lärarnas behov och erfarenheter beaktas, vilket i sin tur leder till en bättre lärandemiljö för eleverna. På så sätt bidrar intressebevakningen till att både lärare och elever får det stöd och de resurser de behöver för att lyckas.
Vi vet alla att det spelar stor roll vem som undervisar i klassen. Med högutbildade lärare garanterar vi elevernas rätt till högklassig undervisning och en trygg studiemiljö längs hela lärstigen.
Trots det kan i praktiken vem som helst titulera sig lärare i Finland. Det är ohållbart. Samhället och vårdnadshavarna måste kunna lita på att våra barn och unga undervisas av utbildade lärare, att kvaliteten är hög och att styrdokument följs.
Värdegrunden är vårt vapen
Skolornas dörrar är nu stängda och sommarlovstystnaden råder men på utsidan väcker nyheten om prideflaggan i Pedersöre en högljudd debatt i polariserad ton. Trots många sakliga argument i diskussionen, fylls flödet med obetänksamma, till och med fientliga kommentarer, och som representant för Finlands svenska lärarförbund är det bara att konstatera; Bästa lärare och rektorer, skolans uppdrag är viktigare än någonsin.