Skydda yrkestiteln lärare

Vi vet alla att det spelar stor roll vem som undervisar i klassen. Med högutbildade lärare garanterar vi elevernas rätt till högklassig undervisning och en trygg studiemiljö längs hela lärstigen.

Trots det kan i praktiken vem som helst titulera sig lärare i Finland. Det är ohållbart. Samhället och vårdnadshavarna måste kunna lita på att våra barn och unga undervisas av utbildade lärare, att kvaliteten är hög och att styrdokument följs.

Att vara noggranna med när det är en behörig lärare som undervisar och när det handlar om en vikarie, skapar mer öppenhet kring kvalitén på undervisningen. 

På finlandssvenskt håll är lärarbrist ett växande problem. Det saknas lärare i språk, speciellt modersmål och finska, och bristen på matematiklärare och lärare inom småbarnspedagogik är sedan tidigare akut. I år är det oroväckande få som auskulterar för att bli ämneslärare.

Var fjärde FSL:are går i pension de kommande tio åren, siffror som avslöjar vilka utmaningar vi står inför.

Att prognostisera utbildningsbehovet är dessvärre alldeles för svårt eftersom det inte finns tillförlitlig statistik att tillgå. Vi behöver ett registersystem i likhet med det inom hälsovårdsbranschen för att säkra tillgången på kvalificerad personal inom undervisningsbranschen framöver.

Med ett lärarregister skulle också rätten använda yrkestiteln lärare kunna begränsas till formellt behöriga. Att vara noggranna med när det är en behörig lärare som undervisar och när det handlar om en vikarie, skapar mer öppenhet kring kvalitén på undervisningen. 
 
Att skydda yrkestiteln lärare på det här sättet, är en statushöjande åtgärd som behövs för att öka intresset för läraryrket och säkerställa tillgången på lärare i framtiden. Utan högutbildade lärare saknas grundförutsättningen för en välmående och välfungerande skola av världsklass.

Som lärare är du med och formar framtiden, samhället och världen.

Jag har alltid varit stolt över mitt yrke. Det är så fint att få vandra bredvid elever och följa dem en bit på vägen. Det är stort att sedan möta dem i vuxenlivet och tillsammans se tillbaka på åren i skolan och vilken betydelse de har haft för vägen vidare i livet. Lärarjobbet är speciellt och förutsätter kompetens och branschkunnande. Som lärare är du med och formar framtiden, samhället och världen. Världslärardagen är viktig, inte minst för att för att påminna oss själva och andra om vad uppdraget faktiskt går ut på, hur ansvarsfullt och fascinerande läraryrket är.

Jag är stolt över det yrke jag representerar och alla högutbildade lärare som är medlemmar i vårt förbund. Jag hoppas att du bästa lärare, känner likadant! Med skola och undervisnings som ditt expertområde innehar du ett av de viktigaste samhällsbärande yrkena som finns. Det är du som tryggar framtiden!

Ingers signatur