Intressebevakning handlar inte bara om att säkerställa rättvisa löner och en god arbetsmiljö för lärare. Det innebär också att aktivt påverka reformarbetet för att skapa de bästa förutsättningarna för både lärare och elever. Genom att delta i utformningen av utbildningsreformer kan vi se till att lärarnas behov och erfarenheter beaktas, vilket i sin tur leder till en bättre lärandemiljö för eleverna. På så sätt bidrar intressebevakningen till att både lärare och elever får det stöd och de resurser de behöver för att lyckas.
Genom att aktivt delta i diskussioner och samarbeta med beslutsfattare säkerställer vi att lärarnas röster blir hörda och att deras behov och erfarenheter beaktas.
Det påverkansarbetet som Finlands svenska lärarförbund gör spelar en avgörande roll när utbildningsreformer genomförs i Finland. Genom att aktivt delta i diskussioner och samarbeta med beslutsfattare säkerställer vi att lärarnas röster blir hörda och att deras behov och erfarenheter beaktas. Det här bidrar till att reformerna blir mer genomtänkta och anpassade till verkligheten i klassrummen, vilket i sin tur förbättrar utbildningskvaliteten och arbetsmiljön för både lärare och elever. FSL:s engagemang och insats för den svenska skolan i Finland är därför en viktig faktor som skapar en hållbar och framgångsrik utbildningspolitik.
Länge pratade vi om ett växande utbildningsbehov av elev- och studiehandledare för att möta behovet av utökad handledning på fältet. Vi debatterade, skrev insändare och påtalade. Vi kände att vi hade medlemmarnas stöd och samhället förstod vad vi pratade om - och en efterlängtad utbildning blev verklighet vid Åbo Akademi.
FSL:s fullmäktigemöte 2021 bjöd på en extra lång diskussion kring tillgången på läromedel på svenska i Finland. Diskussionen och den särdragsrapport kring utbildning på svenska i Finland som gjorts, gav oss ett starkt mandat att jobba framåt för att åstadkomma förbättring. Rundabordssamtal, påverkansarbete och ett regelbundet nätverkande gav resultat i fråga om en tydlig skrivning i regeringsprogrammet. Resultatet blev en 700 000 euro för att täppa till åtminstone en del brister.
Det lagförslag som nu presenterats ligger helt i linje med vad våra medlemmar önskar.
Hösten 2023 kände vi att frågan om mobilerna i skolan skulle bli en het potatis. Vi gjorde en medlemsundersökning för att veta var vi står, ordnade paneldebatt för att höra in andras tankar och formade sedan förbundets åsikt. Det lagförslag som nu presenterats ligger helt i linje med vad våra medlemmar önskar.
Lärare har länge påtalat att trestegsstödet inte fungerar som det borde, främst på grund av den omfattande dokumentationen och bristen på resurser. FSL har varit en stark röst för både lärare och rektorer i den här frågan. Just nu är vi tacksamma över att regeringen har lyssnat och att en reform av stödet är på väg, kanske en av de mest efterlängtade förändringarna på länge.
Bakom alla dessa framsteg ligger engagemang, FSL-aktivas insats och ett starkt mandat som ni bästa medlemmar ger oss i fråga efter fråga. Att vara en del av vårt förbund är att göra skillnad. Det är att forma en hållbar framtid för lärare och rektorer, för elever – och för samhället.
Inger Damlin, förbundsordförande