Regionförvaltningsverken får ökade befogenheter att övervaka utbildningsanordnarna

Från och med augusti 2025 är det tänkt att regionförvaltningsverken på eget initiativ ska kunna granska om utbildningsanordnarna följer lagen. Det handlar till exempel om huruvida tillräckliga resurser har avvarats för att förverkliga stödsystemet.


Regeringens lagförslag innebär att regionförvaltningsverken (RFV) inte enbart ska agera på besvär som kommer in, utan också på eget initiativ utreda fall där man misstänker att utbildningsanordnarna inte lever upp till det som lagen föreskriver.

– Ändringen i lagen skulle ge RFV en möjlighet att på eget initiativ granska missförhållanden som framkommit till exempel i media. Det kunde till exempel gälla hur ordnaren av utbildning har garanterat att elevernas rätt till stöd för sin skolgång och inlärning förverkligas. Det här kan trygga både eleverna och lärarnas rättigheter, säger Pocke Wikström, förbundssekreterare.

OAJ och FSL har länge efterlyst utökade övervakningsbefogenheter för RFV. I lagförslaget föreslår man att verket i fortsättningen också ska kunna utfärda vite som en sanktion när utbildningen inte har ordnats på ett lagenligt sätt.

Pocke Wikström

– I regeringspropositionen nämns att RFV kan intensifiera ett påbud med ett vite. Ett påbud kunde ges om det upptäcks att det finns brister som äventyrar elevernas rättigheter. Det kan vara fråga om att undervisningen ordnas i strid med gällande timfördelning eller att elevens rätt till intensifierat stöd eller särskilt stöd inte förverkligas. Det här något som stärker elevernas rättsskydd och bättre tryggar att skolorna får de resurser de behöver för att förverkliga undervisningen enligt läroplanen och lagstiftningen.

Den här lagförändringen är ett viktigt principbeslut som skärper övervakningen av utbildningsanordnarna, det vill säga städerna och kommunerna.

– Däremot ser vi inte att RFV:s resurser skulle öka, vilket är problematiskt med tanke på de redan nu långa behandlingstiderna. När det kommer till att garantera tillräckliga resurser för lärarna att utföra sitt uppdrag och elevernas rätt till en trygg skolmiljö och kvalitativ undervisning borde man inte behöva vänta månader, eller till och med år, på nya riktlinjer.


LÄS OCKSÅ:

Blogg: "Även bra lagstiftning är förgäves om den inte följs”