Exportmodellen har godkänts - ett beslut FSL aldrig kommer att acceptera 

Idag har riksdagen röstat för den omstridda exportmodellen. Beslutet innebär att politikerna blandar sig i löneförhandlingarna, vilket kommer att få effekter på förhandlingarna om löner och arbetsvillkor i fortsättningen.


I ett och ett halvt år har FSL, OAJ och många andra arbetsmarknadsorganisationer argumenterat emot en lönemodell där den så kallade allmänna linjen sätter lönetaket.

1673 

– In i det sista har vi försökt föreslå andra alternativ och fört fram hur viktigt det skulle vara att genom förhandlingar komma fram till en modell som alla parter accepterar, säger FSL:s ordförande Inger Damlin.

OAJ:s ordförande Katarina Murto kommenterar i ett pressmeddelande idag:

– Lagen om exportmodellen begränsar i praktiken avtalsfriheten eftersom arbetsgivarnas intresse för att förhandla om branschvisa löneförhöjningar avtar. Samtidigt undergrävs riksmedlarens och förlikningsnämndens befogenheter att lösa arbetskonflikter. Medlaren blir lönlös i många branscher, vilket betyder att vi framöver måste överväga andra sätt för att lösa arbetsmarknadskonflikter. 

Enligt en undersökning stöder enbart var fjärde finländare exportmodellen. Istället anser man att exportbranschernas konkurrenskraft borde främjas på andra sätt än genom att försämra lärarnas löneutveckling.

Effekten av exportmodellen är sannolikt att arbetsgivarens intresse för att förhandla minskar, eftersom “lagen är på arbetsgivarens sida”, som Murto uttryckte det i en intervju med Läraren i november. 
 
– Vi kommer aldrig att svälja dagens beslut. Att sätta stopp för lärarnas löneutveckling skadar hela branschens attraktionskraft och är en utveckling som vi inte kan godkänna, säger Damlin. 
 
I vår ska det förhandlas om nya avtal för de kommunalt anställda lärarna. 
 
– Att politikerna nu valt att blanda sig i lönefrågan, kommer att synas i vårens förhandlingsrunda och skapa mer turbulens än det redan är, säger Damlin.