Ett tredje strejkvarsel inom den privata undervisningssektorn – medlingsbudet förkastades 

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag klockan 12.00 gett ett strejkvarsel som gäller totalt 17 privatskolor för perioden 3-9.5.

OAJ och fackförbunden JHL och Jyty har idag 14.4 inlämnat ett strejkvarsel till riksförlikningsman Vuokko Piekkala och Bildningsarbetsgivarna. Strejkvarslet gäller för tiden 3-9.5. Om en avtalslösning inte nås, inleds den tredje maj en sju dagar lång strejk i femton privatskolor i Helsingfors och två privatskolor i Tammerfors som pågår fram till och med den nionde maj. Några enstaka FSL-medlemmar berörs av strejkvarslet, liksom drygt 800 OAJ-medlemmar.

Förbunden som representerar löntagarna förkastade idag torsdag förlikningsman Jukka Ahtelas medlingsbud som gavs igår kväll 13.4. Förbunden ansåg, att förslaget inte garanterade tillräckligt konkurrenskraftiga arbetsvillkor och inte heller tillräckliga löneförhöjningar.

- Medlingsbudet kunde inte godkännas av styrelsen i OAJ. Med ytterligare ett strejkvarsel betonar vi vikten av att förhandlingarna tar avgörande steg framåt och förhandlingsresultat nås, säger ombudsman Jens Mattfolk på FSL.

Ett tredje strejkvarsel gavs för att förhandlingarna för den privata undervisningssektorn har gått i lås. Förhandlingarna med Bildningsarbetsgivarna avbröts resultatlösa på kvällen den 2 april, men då medlingen inleddes meddelade arbetsgivarparten att förhandlingarna inte hade avbrutits. OAJ, JHL och Jyty gav ett andra strejkvarsel för att säkerställa att förhandlingarna överförs till riksförlikningsmannens byrå. Medlingen har inletts den här veckan under ledning av förlikningsman Jukka Ahtela.

Strejkerna genomförs ifall ett förhandlingsresultat inte nås. Organisationerna bär ansvaret för strejken. 
 
Strejkhotet gäller följande skolor: Apollon yhteiskoulu, Engelska skolan i Helsingfors, Tyska skolan i Helsingfors, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu och Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu och Töölön yhteiskoulu samt Kalevan lukio och Tampereen yhteiskoulu.

Utanför strejkgränserna är növändiga arbetsuppgifter i direkt anslutning till genomförandet av studentskrivningar i IB-gymnasier.

Strejkerna infaller samtidigt som en omfattande kommunal strejk hotar huvudstadsregionen och flertalet andra städer runtom i landet under perioden 3-9.5. Den första strejkvågen inom privata undervisningssektorn genomförs 19–26.4 och har inte flyttats fram av arbetsminister Haatainen. Den strejken gäller de 15 privatskolorna i Helsingfors.

Förhandlingarna som avbröts gäller den privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter. Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller fsl medlemmar i de allmänbildande privatskolorna på språköarna i Tammerfors, Kotka, Uleåborg och Björneborg, yrkesskolor som till exempel Practicum och Axxell samt andra privata utbildningsaktörer som till exempel Folkhälsan utbildning.  
 
Bildningsarbetsgivarnas avtal gäller utöver lärare även läroanstalternas administrativa personal och stödpersonal som representeras av JHL och Jyty.