Tre frågor och svar om förhandlingsläget

Blir det strejk?

Det har varslats om en omfattande lärarstrejk 3–9.5, men ännu vet vi inte med säkerhet om strejken blir av. FSL står enat bakom målsättningarna och organisationen är beredd på strejk om ett förhandlingsresultat inte nås i tid. Vi får acceptera att gilla läget och att vi just nu inte vet mera än så här. Det viktigaste just nu är att vi tillsammans är mentalt förberedda på strejk och visar fortsatt hög solidaritet.

Hur går förhandlingarna just nu?

Just nu pågår en intensiv förhandling under ledning av förlikningsnämnden. Läget kan ändras från dag till dag. Förlikningsnämndens ordförande Elina Pylkkänen har antytt att nämnden förbereder ett medlingsbud som möjligtvis ges i slutet av valborgsveckan. Men vi bör också komma ihåg att även om ett bud ges så finns det inga garantier för att det godkänns – dessutom ska alla parter godkänna medlingsbudet för att det ska bli ett nytt avtal. 

Var, när och hur får jag mer info?

FSL informerar kontinuerligt om förhandlingarna via e-post och/eller sms, på fsl.fi och i våra sociala medier. Genast vi får kännedom om viktig information och nyheter meddelar vi våra medlemmar så snabbt vi kan. Se gärna till att dina kontaktuppgifter stämmer i medlemsintran och att du har angett också en privat e-postadress så att vi kan komma i kontakt med dig också under en eventuell strejk där du inte har tillgång till din jobbmejl.