OAJ:s styrelse godkände förhandlingsresultatet för justeringspotten

I juni avtalade man om undervisningssektorns tjänste- och arbetskollektivavtal för perioden 1.5.2022–30.4.2025. Avtalet innehåller en justeringspott på 0,5% för 2022 utöver den allmänna förhöjningen. OAJ:s styrelse godkände 13.10.2022 förhandlingsresultatet för justeringspotten efter en grundlig diskussion.

I förhandlingsresultatet kom man överens om förhöjningar till alla bilagor.

I bilaga G lyckades man äntligen avtala om en ny struktur för lönesättningen för lärare inom småbarnspedagogiken samt om förhöjningar av de uppgiftsrelaterade lönerna och de nedre gränserna i lönepunkterna. Grundlönen för en daghemsföreståndare är efter förhandlingsresultatet 3000 euro per månad. De uppgiftsrelaterade lönerna för alla behöriga lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik samt för daghemsföreståndare och biträdande föreståndare höjdes med 1,5 procent.

Den största förändringen är att lönestrukturen ändras så att lönen för behöriga och obehöriga lärare skiljs åt. I lönepunkten för lärare inom småbarnspedagogik infördes en ny lönemarkör: ”lärare inom småbarnspedagogik, annan än ovan nämnd”. Även lönerna för behöriga och obehöriga speciallärare inom småbarnspedagogik skiljs åt, för nu riktas förhöjningarna endast till behöriga lärare i bilaga G. Lönen för obehöriga lärare bestäms enligt bilaga 5 i AKTA.

Även det kunnande som en pedagogie magisterexamen för med sig togs i beaktande i förhandlingsresultatet genom individuella tillägg. I allokeringen tar man speciellt i beaktande det kunnande som en magisterexamen ger samt andra kriterier som de lokala arbetsvärderingssystemen känner igen. De individuella tilläggen är i UKTA bilaga G sammanlagt 1,75 procent. De som avlagt en pedagogie magisterexamen har i fortsättningen en egen lönepunkt. 

I bilaga C (undervisningspersonal inom yrkesutbildningen) förverkligas löneförhöjningarna genom att justera grundlönerna och de uppgiftsrelaterade lönerna för de som avlagt en högre högskoleexamen med 1,55 pricent och de som avlagt en annan examen med 2,2 procent.

I bilaga B (grundskolor) höjs beloppet för tilläggsuppgifter i enskilda skolor och läroanstalter och kommuner med 10 procent. Därutöver höjs grundlönerna och de uppgiftsrelaterade lönerna med en allmänförhöjning på 0,12 procent.

I del F (fritt bildningsarbete och grundläggande konstundervisning) höjs de grund- och uppgiftsrelaterade lönerna med 0,12 procent.

-Den här helhetslösningen är exceptionell, då man kunde ta stora steg i att utveckla avtalet genom att rikta potten. I denna lösning erkänner man för första gången utbildningens betydelse i lönesättningen för lärare inom småbarnspedagogik, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Nu beslöt man att i stället för att fördela potten jämt rikta en större del till bilaga G. Hur de senare potterna fördelas beslutar representanter för medlemskåren i OAJ:s styrelse och i inkomst- och lönepolitiska utskottet.

Texten är en översättning av OAJ:s nyhet.