Det här året kommer att präglas av tuffare tider för arbetstagarna, den exportdrivna lönemodellen och diskussioner om det minskade elevantalet. FSL kommer att prata mycket om de ungas psykiska hälsa, stödbehovet och tillgången på lärare. Vi kommer att synas och höras inför kommunalvalet, under avtalsförhandlingarna och i implementeringen av det nya stödsystemet. Läs mer om hur FSL tänker jobba för dig i år!
I vår verksamhetsplan för 2025 tar vi avstamp i samhällsutvecklingen och olika förändringskrafter. Vi har gjort upp en handlingsplan för fem olika områden, som berör våra medlemmar, vår organisation och vårt fackliga uppdrag.
Här kan du ladda ner hela verksamhetsplanen för 2025: FSL:s verksamhetsplan 2025
I den här artikeln presenterar vi några av våra viktigaste uppdrag i år. Har du fler idéer och vill vara med och bidra till FSL:s verksamhet? Ta kontakt med din lokala lärarförening och kom med!
Som FSL-medlem är det du som bestämmer vilka frågor vi ska arbeta för och vad din medlemsavgift ska användas till. Påverka ditt förbund genom att till exempel ta ett initiativ eller skriva en motion!
Utbildningspolitik
Inom bara några år minskar eleverna inom den grundläggande utbildningen med runt 80 000. I kombination med en haltande ekonomi och global osäkerhet, finns det en risk att investeringarna inom utbildningssektorn fortsätter vara blygsamma.
Inför kommunalvalet i april 2025 framhåller vi behovet av resurser och förutsättningar för att undervisningspersonalen ska kunna lyckas med sitt uppdrag.
Vårt huvudbudskap är att bildning bygger broar till en ljusare framtid för både individen och samhället.
Andra utbildningspolitiska frågor som FSL fortsätter engagera sig i under 2025 är bland annat:
- en flexibel och tillräcklig förberedande undervisning och S2-undervisning
- en svenskspråkig skoladministration
- gymnasienätverket i Svenskfinland och lärartjänsternas attraktionskraft
- behovet av ett lärarregister.
Lön och avtal
Fackförbundens position och arbetstagarnas ställning samt demokratiska möjligheter att stå upp för sina rättigheter har i och med arbetsmarknadsreformerna försvagats. Den exportdrivna lönemodellen kommer att påverka förutsättningarna inför vårens kommunala förhandlingsrunda och avtal.
FSL kräver kompensation för de förändringar som regeringen genomför på arbetsmarknaden, kommunikation och solidaritet är våra ledord inför förhandlingarna.
Under 2025 kommer vi att fortsätta stöda och utbilda våra förtroendemän eftersom deras betydelse för intressebevakningen ständigt ökar.
Organisation, föreningar och medlemmar
I osäkra tider förstärks människans behov av hållbara framtidsutsikter, man värdesätter trygghet och gemenskap. Fackförbundens roll när det kommer till att värna om individens välbefinnande och rättvisa möjligheter till ett lyckligt liv, växer.
Under 2025 satsar vi aktivt på medlemsrekryteringen för att växa som förbund, samtidigt som vi också tar hand om våra tidigare medlemmar genom att erbjuda rådgivning och intressebevakning, relevanta kurser och material. Vi berättar om hur FSL bidrar till ett tryggt och hållbart arbetsliv, en stark arbetsgemenskap och känslan av samhörighet bland kolleger.
Vi kommer också att satsa lite extra på våra fantastiska skolombud, som är förbundets ansikte utåt i skolorna.
Läraryrket
Två av tre lärare känner arbetsglädje, visar den senaste arbetslivsbarometern och läraryrket är fortsättningsvis mycket uppskattat i samhället. Samtidigt minskar söktrycket till utbildningen, trenden är mest negativ inom småbarns- och ämnespedagogiken.
Att läraryrket fortsätter vara attraktivt är en nyckel till en framgångsrik och utbildningssektor av hög kvalité.
Under 2025 fortsätter vi påtala behovet av mer resurser och fungerande samarbeten. Vi framhåller vikten av bland annat stöd från en mentor och fortbildning.
Frågor som påverkar läraryrket som vi sätter extra mycket fokus på under året är:
- det förnyade stödsystemet
- rektorssituationen i Svenskfinland
- den försämrade psykiska hälsan bland unga
- möjligheterna för vuxna att utbilda sig inom branschen
- trycket på att införa mer distansundervisning
- direktiven kring AI i undervisningen.
Kommunikation
Den värdeskapande komunikationen blir ett allt viktigare verktyg och för oss innebär det här att vi vill bli bättre på att berätta om våra framtidsvisioner och hur vi kan bidra till samhällsutvecklingen genom mer gemenskap, trygghet och rättvisa för våra medlemmar och hela utbildningssektorn.
Under 2025 har vårt förbund möjlighet att föra fram våra viktigaste budskap framför allt i kommunalvalskampanjen och i förhandlingsdiskussioner om nya kollektivavtal för den kommunala sektorn.
I år kommer att satsa lite extra på att engagera våra lärarstuderande i opinionsarbetet, genomföra vår traditionella medlemsundersökning och fräscha upp våra webbsidor så att de är blir både mer lättnavigerade och tilltalande.